top of page
  • Skribentens bildClaudia & Karl

Jaktstugan i herrgårdsstil

Uppdaterat: 12 maj 2022


En av ättlingarna till Per Berglund, mannen som ursprungligen byggde Hägern som jaktstuga 1943, knackade på vår dörr för många år sedan och frågade till våra förvånade miner om vi var intresserade av att se på några gamla fotografier.


Han hämtade i bilen, som var parkerad framför den dåvarande restaurangen, några bilder som speglade det ursprungliga husets interiör.

Vad vi redan visste, var att det vid efterkrigstiden när huset byggdes var brist på en del byggmaterial. Detta är orsaken till att det yttre utseendet var ganska enkelt utan större anspråk, dessutom var man tvungen att göra en del av byggarbetet manuellt, som att gräva källaren för hand i avsaknad av maskiner.

Vi blev mycket förvånade över att se fotografierna. Huset som vi föreställt oss hade inga tecken på att vara en enkel och rudimentär stuga designad för att tillbringa natten efter långa dagar på rådjursjakt i de närliggande skogarna. Tvärtom, interiören var lyxig, med flera konstverk, mattor och utsökta möbler av förfinad smak och en känsla för detaljer i inredningen som familjen Berglund hade lagt ner på att göra Hägern till ett ombonat fritidshus på Bolmsö.

Än idag finns några arkitektoniska detaljer bevarade såsom friser, dörrar och den ursprungliga entréhallen till vad som trots allt var en ganska lyxig jaktstuga.

32 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page